Sote-järjestöt ovat osa uudistuvaa kansalaisyhteiskuntaa
Sosiaali- ja terveysjärjestöillä on itsenäinen ja korvaamaton rooli suomalaisessa hyvinvointiyhteiskunnassa. Julkisessa keskustelussa niiden tehtävistä puhutaan kuitenkin kapea-alaisesti. Järjestöt vahvistavat kansalaisyhteiskuntaa. Ne tarjoavat ihmisille foorumin vapaaehtoistyöhön ja yhteiskunnallisiin kysymyksiin vaikuttamiselle. Järjestötoiminta rakentaa yhteisöllisyyttä luoden ja koordinoiden vertaistukeen, vapaaehtoistyöhön ja muihin innovatiivisiin resursseihin rakentuvia yhteisöjä ja kohtaamispaikkoja,…
Kaikki pääsevät mukaan – vai pääsevätkö? Saavutettavuus ikääntyneiden palveluissa
Ikääntyneiden määrän kasvaessa palveluiden saavutettavuus korostuu entistä enemmän. Saavutettavuus kattaa paitsi fyysisen esteettömyyden myös sen, että palvelut ja tieto vastaavat erilaisiin tarpeisiin. Geronomina pidän tärkeänä, että palvelut ovat aidosti kaikkien ikääntyvien saatavilla – riippumatta heidän verkostoistaan tai toimintakyvystään. Tämä edellyttää jatkuvaa oppimista, empatiaa ja kykyä…
”Kansan harvennushakkuut ovat käynnissä”
Tuupovaaran, Enon ja Rantakylän Velmut-ryhmissä järjestettiin talvella 2024 Tulevaisuuksien työpajat, joissa ikämiehet hahmottelivat tulevaisuuskuvia elämiselle maaseutualueilla. Velmut-ryhmiä organisoi Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistyksen Ikämiehille hyvinvointia kulttuurista (IHKU) -hanke. Rauhallinen ja turvallinen elinympäristö ja luonnon läheisyys tuottavat fyysistä ja psyykkistä hyvinvointia. Metsät, vesistöt ja ulkoilu- ja liikuntamahdollisuudet saivat kiitosta…
Suojelurahan puolesta puhujat!
Aprillipäivä ei ole tänä vuonna kaikille hassuttelua ja jekutusta. Silloin astuvat voimaan asumistuen ja työttömyysturvan leikkaukset, jotka tulevat Kelan arvion mukaan koskettamaan jopa puolta miljoonaa ihmistä. Osa heistä joutuu jatkossa turvautumaan perustoimeentulotukeen selvitäkseen tilanteesta. Orpon hallitus kertoo laittavansa näillä sosiaaliturvanleikkauksilla maan taloutta kuntoon. Hallitus voi…
Näkyykö kotoutumisen kaksisuuntaisuus täällä?
Yksi maahan muuttaneiden sujuvan kotoutumisen tekijöistä on aktiivinen osallistuminen omaan kotoutumisprosessiin. Maahan muuttaneiden halu olla osa pohjoiskarjalaista yhteisöä näkyy meidän työssämme esimerkiksi innostuksena päästää mukaan vapaaehtoistoimintaan ja työelämään. Jokaisen kotoutumisprosessi sujuu eri tavalla. Jotkut sukeltavat kotoutumiseen nopeasti ja syvästi niin, että he oppivat kielen…
Palkkaa ja näköaloja
Pohjois-Karjala, maamme kaunis itäinen osa, tarjoaa upeat luontomaisemat ja vahvan yhteisöllisyyden tunnelman. Saimme myös juuri kuulla, että lehden teettämän kyselyn mukaan täällä asuu Suomen ystävällisimmät ihmiset – hyvä me! Kuitenkin alueen työllisyystilanne on haasteellinen, ja monet pohjoiskarjalaiset joutuvat kamppailemaan työttömyyden kanssa. Tilastojen valossa tiedämme, että…
Valokuvamuistelu syntyi vahingossa ja jalostui menetelmäksi
Useasti hankkeiden arviointi kulkee erillään hankkeen arkipäivästä. Työntekijät ovat tällöin määritelleet valmiiksi, millaisin tavoin palautetta hankkeen toiminnasta kerätään ja arviointia tehdään. Toiminnassa mukana olevat osallistetaan arviointiin valmiin menetelmän kautta. Valmiissa menetelmissä sinänsä ei ole vikaa, niilläkin on oma paikkansa. Kun puhutaan osallisuushankkeesta, voi asian tehdä…
Kertojana Velmu – tarinankerronta
Geronomi-opintojen harjoitteluni Ikäosaamisen kehittäminen toteutui Pohjois-Karjalan sosiaaliturvayhdistyksessä, IHKU-hankkeessa. Osana harjoittelua suunnittelin pienimuotoisen kehittämistehtävän, jonka toteutusta käynnistellään hiljalleen. Hankkeen osatoimijat ideoivat kulttuurivartin käynnistämistä osaksi ryhmätoimintaa. Aloitin kirjoittamaan ideapankkia kehittämistehtävän eri vaihtoehdoista. Kertojana Velmu sai alkunsa tarinasta, jonka päähenkilö on 65-vuotias appelsiinipuu. Kulttuurivartin toiminta on osallistujalähtöistä ja…
Yhdistyksen aiemmat blogikirjoitukset löytyvät täältä: http://pksotu.blogspot.fi/