Ennalta ehkäisevä päihdetyö Pohjois-Karjalassa

Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistys on mukana osatoteuttajana ennalta ehkäisevän päihdetyön -hankkeessa. Yhdistyksen tavoitteena ja tehtävänä on lisätä järjestöjen ja kuntalaisten osallisuutta ehkäisevässä päihdetyössä. Konkreettisina toimina mm. koota tietoa järjestöiltä ja asukkailta päihdetilanteen kartoittamiseen, toteuttaa kuntalaisfoorumeita osana Pakka-toimintamallia sekä osallistaa ja viestiä järjestöille hankkeen toimenpiteistä.

Ennalta ehkäisevä päihdetyö Pohjois-Karjalassa -hankkeen aikana otetaan käyttöön ehkäisevän päihdetyön vaikuttaviksi todettuja menetelmiä ja kehitetään ehkäisevään päihdetyöhön liittyvää eri toimijoiden välistä yhteistyötä. Menetelmät ja sisällöt ovat kansallisen ehkäisevän päihdetyön toimintaohjelman mukaisia ja ne tukevat kuntien sekä tulevan hyvinvointialueen lakisääteistä tehtävää ehkäisevän päihdetyön järjestämisessä.

Toiminnan tuloksena ehkäisevän päihdetyön toteuttaminen sote-palveluissa tulee systemaattiseksi ja näkyväksi ja ammattilaiset sekä järjestötoimijat saavat lisää ehkäisevän päihdetyön osaamista omaan perustyöhönsä. Lisäksi tuloksena kunnat ovat ottaneet käyttöön Pakka-toimintamallin mukaisia toimia ja niissä on huomioitu myös asukkaiden ja järjestöjen osallisuus. Hanketoiminnan tuloksena maakuntaan on luotu ehkäisevän päihdetyön viestintäsuunnitelma ja sitä toteutetaan näkyvästi koko maakunnassa. Hankkeessa käynnistettävät toimenpiteet mahdollistavat pitkällä aikavälillä päihteiden käytön ja niistä aiheutuvien haittojen vähenemisen alueellamme. Siun sote vastaa hankkeen aikana käynnistettyjen toimenpiteiden jatkamisesta hankkeen päätyttyä.

Koko hankkeen tavoitteet ovat:

  1. Lisätään sote-palveluissa ammattilaisten toteuttamaa varhaista puuttumista ja lyhytneuvontaa tupakoinnin, alkoholin riskikäytön, huumausaineiden käytön ja haitallisen rahapelaamisen vähentämiseksi. Hankkeen aikana Pohjois-Karjalassa otetaan käyttöön näyttöön perustuvia varhaisen puuttumisen ja mini-interventioiden työvälineitä.
  2. Pohjois-Karjalan kunnat toteuttavat yhteisöllistä Pakka-toimintamallin mukaista toimintaa alkoholi-, tupakka- ja rahapelihaittojen ehkäisemiseksi, jossa on huomioitu eri ikäisten kuntalaisten ja järjestöjen osallisuus.
  3. Lisätään ammattilaisten ja järjestötoimijoiden ehkäisevän päihdetyön osaamista.
  4. Suunnitelmallinen, laadukas ja monikanavainen ehkäisevän päihdetyön viestintä lisääntyy.

Hankkeen toteutusaika on 1.1.2022-31.12.2023. Hankkeen päätoteuttaja on Siun sote ja osatoteuttajia Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskus sekä Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistys. Hanketta rahoittavat Euroopan Sosiaalirahasto (ESR), hanketoimijat sekä mukana olevat 11 Pohjois-Karjalan kuntaa (Joensuu, Liperi, Heinävesi, Polvijärvi, Outokumpu, Juuka, Lieksa, Ilomantsi, Kitee, Tohmajärvi ja Rääkkylä).

Lisätietoja Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistyksen osiosta:
Hanna Kääriäinen, järjestökehittäjä, Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistys, hanna.kaariainen@pksotu.fi, 044 715 2060

Ajankohtaista hankkeessa 2022

Ensihuoli-koulutus
tiistaina 11.10.2022 klo 17-19, Teams-alustalla

Kun huoli läheisestä herää..osaatko sinä toimia? Jos kaipaat arjessa valmiuksia päihteidenkäytöstä tai pelaamisesta syntyneen huolen puheeksiottamiseen tervetuloa Ensihuoli-koulutukseen!

Ensihuoli-koulutuksessa opitaan puhumaan päihteistä ja päihteidenkäytöstä kunnioittavalla tavalla sekä saadaan työkaluja arjessa havaittuihin päihdehaittoihin puutumiseen ja puheeksiottoon.

Koulutus on suunnattu erityisesti Pohjois-Karjalassa toimivien yhdistyksien ja seurakuntien toimijoille ja vapaaehtoisille. Ensihuoli ei ole ammattilaiskoulutus.

Koulutus on maksuton.

Ohjelma:

  • Tervetuloa, Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistys ry
  • Ensihuoli, EHYT ry
  • Ehkäisevän päihdetyön hoito- ja palveluketju: tukea ja apua maakunnassa, Siun sote
  • Kiitos ja koulutuksen päättäminen

Lue lisää ja katso tarkempi kuvaus koulutuksesta tästä (pdf-tiedosto).

Ilmoittaudu mukaan 9.10.2022 mennessä: https://tinyurl.com/ensihuoli.

Lisätietoja:
Hannele Hirvonen, hannele.hirvonen@siunsote.fi, 013 330 9987
Hanna Kääriäinen, hanna.kaariainen@pksotu.fi, 044 715 2060, www.pksotu.fi

Koulutukset järjestää Ennalta ehkäisevä päihdetyö Pohjois-Karjalassa-hanke

Päihteet ja pelaaminen puheeksi Pohjois-Karjalan järjestöjen ja seurakuntien toiminnassa -koulutus
keskiviikkona 2.11.2022 klo 14-16, Teams-alustalla

Koulutuksen tavoitteena mm. lisätä tietoa päihteistä ja rahapelaamisesta sekä valmiuksia päihde- ja peliasioiden puheeksi ottamiseen järjestöjen ja seurakuntien työssä.

Koulutus on suunnattu erityisesti Pohjois-Karjalassa toimivien yhdistyksien ja seurakuntien työntekijöille.

Koulutus on maksuton

Lisätietoja koulutuksesta tulossa syyskuun aikana!

Lisätietoja:
Hannele Hirvonen, hannele.hirvonen@siunsote.fi, 013 330 9987
Hanna Kääriäinen, hanna.kaariainen@pksotu.fi, 044 715 2060, www.pksotu.fi

Koulutukset järjestää Ennalta ehkäisevä päihdetyö Pohjois-Karjalassa-hanke

Koulutusmainos (pdf-tiedosto).Tarvitsetko koulutusta päihteisiin, raha- ja digipelaamiseen tai puheeksiottoon liittyen? Vastaa kyselyyn

Tarvitsetko koulutusta päihteisiin, tupakka- ja nikotiinituotteisiin tai raha- ja digipelaamiseen liittyen? Osallistu kyselyyn ja vaikuta tulevien koulutusten sisältöön ja toteutukseen. Kysely on suunnattu Pohjois-Karjalassa toimivien yhdistyksien ja seurakuntien työntekijöille ja vapaaehtoisille.

Ennalta ehkäisevä päihdetyö Pohjois-Karjalassa -hanke järjestää syksystä 2022 alkaen koulutuksia, joissa saat lisätietoa päihteistä, tupakka- ja nikotiinituotteista, raha -ja digipelaamisesta, puheeksiotosta ja palveluihin ohjaamisesta.

Kerro meille 10.6.2022 mennessä, millaisia ehkäisevän päihdetyön osaamisen kehittämiseen liittyviä tarpeita ja toiveita sinulla on, vastaamalla lyhyeen kyselyyn alla olevan linkin kautta.

Kyselyyn pääset tästä: https://link.webropolsurveys.com/S/A450610629DD6017
Kyselyyn vastaaminen vie 5-10 minuuttia ja kyselyyn vastataan anonyymisti.

Lisätietoja: Hanna Kääriäinen, Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistys, hanna.kaariainen@pksotu.fi, 044 715 2060

Mediatiedote 5.5.2022
Pohjoiskarjalaisten mielestä päihteiden käyttöön tulisi puuttua nykyistä enemmän

Ennalta ehkäisevä päihdetyö ja kevään 2022 asukas-/järjestötilaisuudet/ infot

Kitee: Kiteen vanhusneuvosto 20.4.2022, Kiteen liikuntaseurojen tapaaminen 5.5.2022

Lieksa: Lieksan vammaisneuvosto 25.5.2022

Rääkkylä: 29.8.2022 Rääkkylän paikallis-jane ja vanhusneuvosto

Liperi: järjestöilta syksy 2022

Tohmajärvi: järjestöilta syksy 2022

Ilomantsi: Ilomantsin vanhusneuvosto 18.8.2022

Pohjois-Karjalan järjestöasiain neuvottelukunta JANEn kokous 27.4.2022
Pohjois-Karjalan Perheet keskiöön -verkosto 19.5.2022


Päihdetilannekysely

Päihdetilannekyselyllä (7-27.2.2022) selvitettiin pohjoiskarjalaisten asukkaiden näkemyksiä ja mielipiteitä päihteiden, tupakka- ja nikotiinituotteiden ja rahapelien ehkäisemisen ja niiden aiheuttamien haittojen vähentämisen keinoista. Kyselyn tulokset julkistetaan kevään 2022 aikana.

Lisätietoja: Tiina Vlasoff, Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskus,
p. 050 579 0604, tiina.vlasoff@pkkansanterveys.fi

Ennalta ehkäisevä päihdetyö Pohjois-Karjalassa ja yhteistyön mahdollisuudet -tilaisuus

Tiistaina 5.4.2022 klo 9-10.30, Teams / Torstaina 7.4.2022 klo 17-18.30, Teams

Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan ennalta ehkäisevän päihdetyön kehittämisestä ja yhteistyön mahdollisuuksista Pohjois-Karjalassa. Tilaisuus on suunnattu erityisesti maakunnassa toimiville yhdistyksille ja seurakuntatoimijoille sekä asiasta kiinnostuneille tahoille.

Ohjelma