Pelaamisen riemu ja tuska

Rahapelaaminen on meillä yleistä ja kulttuurisesti hyväksyttävää ja pelaaminen on läsnä suomalaisten arjessa. Rahapelaaminen on monelle viihdyke ja huvi eikä siihen liity ongelmia tai riippuvuutta.  Kuitenkin joka viidennellä on läheinen, joka kärsii peliongelmasta. Yhteensä rahapeliongelmaisia on yli 100 000. 

Käynnissä oleva keskustelu rahapelaamisesta on aika tunteikasta, mutta pelaamista myös tutkitaan paljon. Järjestimme Sovatekin Pelituen kanssa seminaarin, joka pohti peliongelmaa, tarjosi tietoa ilmiöstä ja käytettävissä olevasta tuesta.

Sosiaalipsykologian professori Atte Oksanen on perehtynyt addiktioihin ja on mukana useissa kansainvälisissä vertailevissa tutkimuksissa. Rahapeliongelmien  ja muiden ongelmien välillä on voimakas yhteys. Ongelmapelaamiseen liittyy usein pakonomaista netinkäyttöä ja alkoholin riskikäyttöä sekä huumekokeiluja.  Siten rahapeliongelmat ovat yhteydessä heikompaan hyvinvointiin.

Painopiste pelaamisessa on siirtynyt internetiin ja netin rooli tulee korostumaan eri addiktioissa tulevaisuudessa. Yhteisöllisyyttä kaipaavassa ajassamme nettiyhteisöllisyys ei välttämättä auta addiktoinutta.  Yhteisöstä voidaan löytää samanmielistä seuraa, mutta se myös voi kannustaa pelaamaan lisää. Oksanen muistuttaa, että yhteisön tuki voi kääntyä riippuvuuden tueksi. Omaan ongelmaansa apua saaneen henkilön on vaikea toimia nettiympäristössä törmäämättä rahapelaamiseen. Algoritmit tunnistavat vanhat riippuvuudet ja aggressiivinen mainonta löytää kyllä joskus pelanneen henkilön, ja tarjoaa yhtä aikaa houkuttelevia pelejä ja pikavippejä niiden rahoittamiseen. Joskus ainoa tapa selvitä on vaihtaa identiteettiä verkossa.

Kalliin rahan helppo saatavuus on suuri yhteiskunnallinen ongelma. Kysyin Takuusäätiön toimitusjohtaja Juha A.  Pantzarin näkemystä asiaan. Hänen mielestään suuri osa ongelmakierteistä pysyy yllä, koska ihmisillä ei ole muuta ratkaisua rahapelaamisen aiheuttamaan velkaongelmaansa, kuin yrittää pelata lisää ja voittaa enemmän.  Meillä rahapeliongelmaa on liian vähän tarkasteltu talousongelmana. Ihmisellä on pahimmillaan kymmeniä- tai satojatuhansia euroja velkaa ja mahdollisuus rahoittaa riippuvuuttaan lisävelkaa ottamalla.  Voidaanko tähän puuttua ja miten velkatilanne voitaisiin ratkaista esim. velkajärjestelyjen kautta?

Moniin asioihin voidaan vaikuttaa.  Uusi arpajaislaki yrittää suitsia kansainvälisiä peliyhtiöitä ja mainontaa ja nähtäväksi jää onko sillä vaikutusta. Atte Oksanen kysyy miksi kaupat ja kioskit ovat kasinoita ja voitaisiinko myös tähän etsiä ratkaisuja. Pohjois-Karjalassa Siun sote ja eri järjestöt tarjoavat matalan kynnyksen tukea peliongelmiin. Ammatillinen apu ja vertaistuki ovat usein hyvä yhdistelmä. Jotta elämä olisi elämisen arvoista.

Elina Pajula
toiminnanjohtaja
Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistys ry

Kirjoitus on julkaistu sanomalehti Karjalaisen kolumnina 15.10.2021.