Työllistyminen on aihe, joka aiheuttaa suomen kielen asiantuntijalinjan opiskelijalle helposti harmaita hiuksia. Generalistis-humanistisella alalla työharjoittelu on oleellinen keino hakea suuntaa osaamiselleen ja hankkia konkreettisia työelämätaitoja. Niinpä paikallisen, omien arvojeni ja kiinnostuksenkohteideni mukaisen harjoittelupaikan löytäminen oli minulle tärkeä juttu.
Kuulin Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistyksestä ensimmäisen kerran yliopiston HUMUS-hankkeen työelämäesittelyissä alkuvuodesta 2022. Vaikka työharjoittelupaikan etsiminen ei vielä ollut ajankohtaista, yhdistys jäi kiinnostamaan arvomaailmansa sekä monipuolisen toimintansa vuoksi. Toki yhdistyksen aktiivisuus humanistiopiskelijoiden suuntaan lämmitti mieltä sekin. Kun viime syksynä huomasin yhdistyksen jälleen listattuna humanistisen osaston työelämätapahtumaan, päätin mennä paikalle esittäytymään yhdistyksen edustajalle. Työharjottelu järjestyi, ja sovimme vielä saman vuoden puolella työtehtävistä. Kandidaatintutkielma oli herättänyt innostuksen tutkimukseen, joten työ järjestökyselyn tulosten analysoinnin ja raportoinnin parissa sopi minulle mainiosti. Projektiluontoisessa työssä viehätys on siinä, että projektin näkee vähitellen valmistuvan!
Harjoittelun aloittaminen jännitti hurjasti. On aina kuormittavaa aloittaa uudessa paikassa, kun tapaa paljon uusia ihmisiä ja saa vastaanottaa roppakaupalla uutta tietoa. Harjoitteluni sattui alkamaan vieläpä samaan aikaan kun yhdistyksen toiminnanjohtaja vaihtui. Ensimmäiset pari viikkoa menivät siis pää pyörällä tutustuessa järjestökyselyyn, ihmisiin, yhdistyksen toimintaan ja hankkeisiin.
Ilahduin siitä, kuinka lämpimästi minut toivotettiin tervetulleeksi työyhteisöön, ja harjoittelun aikana olen huomannut toimivan työyhteisön merkityksen omalle hyvinvoinnilleni. Harjoittelu on ollut mieluisaa, kun tarjolla on aina tarvittaessa ollut apua ja tukea, ja työyhteisö on ollut kiinnostunut tekemästäni työstä. Turvallinen ilmapiiri, työyhteisön yhteiset kahvihetket ja virkistäytymismahdollisuudet ovat luoneet ympäristön, jossa on aidosti mukavaa työskennellä.
Järjestökyselyn raporttia kasatessani oivalsin, kuinka paljon osaamista minulle on opiskeluvuosien aikana kartuttanut. Humanististen alojen opinnot antavat vankan pohjan suurten tietomäärien sisäistämiselle, kokonaisuuksien hahmottamiselle, tiedon tuottamiselle ja erilaisten tekstien laatimiselle. Myös sivuaineeni sosiologian tarjoamasta tietopohjasta on ollut hyötyä harjoittelussa, eikä haitaksi ole ollut oma kiinnostukseni yhteiskunnallisiin asioihinkaan.
Olen harjoittelun aikana kehittynyt monen ohjelman käytössä, ja etenkin Excel ja Webropol ovat tulleet tutuiksi työkaluiksi. En koskaan uskonut että opiskelu-urani hankalin kurssi, tilastotieteen perusteet, olisi hyödyksi, mutta niin se vaan auttoi Excelin kanssa alkuun pääsemisessä. Kannatti siis hikoilla sekin kurssi läpi! Järjestökyselyn raportin, esitysten ja sosiaalisen median materiaalien teossa olen saanut hyödyntää myös visuaalista luovuutta. Yliopisto-opintojen aikana PowerPointin ja Canvan käyttö on ollut melko satunnaista, ja työharjoittelun myötä esitysten ja kuvien toteuttaminen on varmasti jatkossa helpompaa.
Vastapainona tietokoneen ääressä tehdylle työlle olen päässyt muun muassa esittelemään järjestökyselyn tuloksia yleisölle sekä tutustumaan käytännössä yhdistyksen monikulttuurisuustyöhön ja IHKU-hankkeen toimintaan. Kaiken kaikkiaan olen oppinut hurjan paljon paitsi yhdistyksestä, myös paikallisesta järjestökentästä ja järjestötoiminnasta yleensä. Odotan kiinnostuksella järjestökyselyn tulosten julkaisemista.
Harjoittelussa kerrytetyn kokemuksen jälkeen on hyvä syksyllä siirtyä gradun ja tutkimusavustajan tehtävien pariin KIVELI-hankkeeseen. Jatkan siis kiinnostuksenkohteideni kimpussa kielen ja yhteiskunnallisen tutkimuksen rajapinnalla. Saapa nähdä, mihin polku johtaa, mutta en varmastikaan panisi pahakseni, vaikka tulevaisuudessa löytäisin itseni uudestaan PKSotulta.
Kiitos kaikille hienosta harjoittelukokemuksesta ja aurinkoista kesää!
Sinja Ylisiurua
Kirjoittaja on Itä-Suomen yliopiston suomen kielen opiskelija