Tiedätkö miltä työttömyys tuntuu?

Näin syntyi työllisyyden asiakasraadin podcast

Entä jos tehtäisiin työttömyydestä radio-ohjelma, ehdotti yksi meistä Joensuun työllisyyden asiakasraadin jäsenistä reilu vuosi sitten. Nyt ilmaan heitetty ajatus on totta: podcastimme on valmis! Matkan varrelle on mahtunut monia mielenkiintoisia vaiheita.

Alkuun mietimme raadissa kaikki yhdessä, mitä teemoja ja kokemuksia nostamme esiin. Huomasimme heti, että aiheista ei tule pulaa: työttömyydessä riittää tulokulmia. Pikemminkin oli karsittava ja mietittävä tarkkaan, mikä on meille tärkeä. Ensisijaisesti halusimme nostaa esiin omia henkilökohtaisia kokemuksiamme.

Koska kukaan meistä ei ollut tehnyt ennen radio-ohjelmaa, kysyimme neuvoa ammattitoimittajalta. Ostakaa tallennin, tutustukaa siihen ja tallentakaa aineistoa, kuului ohje. Näin teimme. Kahtena iltapäivänä istuimme ringissä tallentimen ympärillä ja jaoimme neljän hengen naisporukalla kokemuksiamme työttömyydestä käsikirjoitusrunkomme mukaisesti. Keskustellessa ajatukset sinkoilivat: tuo on tärkeä, tuosta lisää, pitäisikö tämäkin nostaa esiin. Pian meillä oli niin paljon aineistoa, että pääsimme oppimaan editointia ammattilaisen kanssa. Editointi oli mielenkiintoista palapeliä, kiehtovaa ja työlästä.

Samaan aikaan mietimme ohjelman markkinointia. Alusta saakka lähtökohtanamme on ollut halu lisätä ymmärrystä työttömiä ja työttömyyttä kohtaan. Julkinen keskustelu työttömyydestä on yksipuolista, eikä siinä ole sijaa kokemusasiantuntijoilla. Työttömyyttä kokemattomat ihmiset eivät tunnu ymmärtävän sitä, kuinka monin tavoin työttömyys vaikeuttaa yhteiskunnallista toimijuutta. Työttömiin myös liitetään ennakkoluuloja, joilla ei ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa.

Haluamme myös kertoa, että meillä on unelma. Se on tasapainoinen ja inhimillinen yhteiskunta. Kuulutamme ahneuden ja kilpailuhenkisyyden sijaan empatiaa, myötätuntoa ja ymmärrystä. Ketä työttömyyden ylläpitäminen ylipäätään hyödyttää? Sitä olemme usein miettineet. Meidän viestimme on, että kaikki on saatava yhteiskuntaan mukaan osallisiksi. Työttömissä on valtavasti voimaa, jonka tämä yhteiskunta hukkaa. Tarvitaan ihan uusia ratkaisuja esimerkiksi olemassa olevan työn jakamista.

Kokemuksiemme mukaan myös työllisyyspalveluissa on haasteensa. Työttömien aktivointitoimet eivät useinkaan paranna työllisyyttä, saati elämänlaatua. Pikemminkin näennäisaktivointi passivoi ja syrjäyttää ihmistä vieden toivon. Päättäjät ottakaa meidät työttömät mukaan ratkomaan meitä koskevia asioita. Me asiakasraatilaiset olemme käytettävissänne.

Joensuun työllisyyden asiakasraati

www.pksotu.fi/asiakasraati

Kuuntele Joensuun työllisyyden asiakasraadin Voiko työtön unelmoida – podcast:

Lue Joensuun työllisyyden asiakasraadin Voiko työtön unelmoida – podcast