Maakuntaliitto palkitsi Elina Pajulan maakunnan hyväksi tehdystä työstä

Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistyksen toiminnanjohtaja Elina Pajula on tehnyt vaikuttavan uran järjestösektorilla ja edistänyt niin järjestöjen kuin koko maakunnan asiaa monissa ryhmissä.

– Elina Pajula on selvä valinta palkinnon saajaksi. Maakunnallisen järjestöasiain neuvottelukunnan perustaminen on henkilöitynyt Elinaan ja hän on sinnikkäästi ja sitoutuneella tavalla edistänyt järjestöjen asioita paitsi maakunnassamme myös koko maassa, maakuntajohtaja Risto Poutiainen sanoo.

Tunnustus maakunnan hyväksi tehdystä työstä annettiin Pajulalle Pohjois-Karjalan maakuntapäivän avauksessa lauantaina 29.8. Tunnustus jaettiin nyt toista kertaa. Viime vuonna sen sai toimittaja Pekka Puustinen.

Vuonna 2008 perustettu maakunnallinen järjestöasiain neuvottelukunta (JANE) oli ensimmäistä laatuaan koko maassa, ja Pajula oli yksi sen arkkitehdeistä.

– Emme edes rahaa pyytäneet ja sitä ihmeteltiin kovasti, Elina Pajula hymyilee muistellessaan JANE:sta käytyjä keskusteluita maakuntaliitossa.

JANE toimii edelleen mallina muiden maakuntien vastaavanlaisille yhteistyöhankkeille. Valtakunnallisella tasolla liikahdus eteenpäin tapahtui keväällä, kun maakuntien verkostojärjestöjen neuvottelukunta perustettiin. Neuvottelukunta on ensimmäinen kaikki maakunnat kattava sosiaali- ja terveysjärjestöjen yhteistyörakenne. Pajula toimii sen sihteerinä.

– Pohjois-Karjalassa osataan tehdä yhteistyötä, sitä ei tarvitse tulla muualta neuvomaan. Täällä on sopivaa hulluutta ja uskallusta heittäytymiseen. Meillä on säpinää, Pajula tiivistää pohjoiskarjalaisen toimintatavan, josta olisi vientituotteeksi muualle maahan.

Pajula kuvailee kansalaisjärjestöjä menestyvän Pohjois-Karjalan kivijalaksi.

– Yhdistykset tekevät konkreettisesti ihmisten parissa hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä,
joka pitkällä aikavälillä pienentää myös julkisen sektorin kustannuksia. Aika pienillä resursseilla saadaan isoja vaikutuksia.

Rahoitus uhkaa pienentyä edelleen.

– Koko järjestökentän resurssit ovat suuresti riippuvaisia Veikkauksesta, jonka alenevat tuotot näkyvät suoraan avustuksissa. Valtiovarainministeriön budjettiehdotuksessa esimerkiksi sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuksia oltaisiin vähentämässä 33 prosenttia. Toteutuessaan tämä iskee kovasti Pohjois-Karjalaankin ja näkyy monella tavoin ihmisten arjessa.

Pajulan mukaan onnistunut sote-uudistus tarvitsee kumppanikseen järjestökenttää, joka toimii ennaltaehkäisyn, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen saralla sekä auttaa ihmisiä ja tiedottaa palveluista ja eri tuen muodoista.

– Palkkaahan minä tästä saan, mutta silti tämä on superaatteellista työtä. Se on hienoa, että voin toimia oman arvopohjani kautta sekä pääsen ideoimaan ja vaikuttamaan.

Kuva: Sami Tolvanen, Pohjois-Karjalan maakuntaliitto