21 584 neliökilometriä hyvinvointia ja elinvoimaa

Hyvinvointia voidaan tarkastella muun muassa asuinolojen, työllisyyden, toimeentulon, sosiaalisten suhteiden, itsensä toteuttamisen ja onnellisuuden näkökulmasta. Elinvoimassa yritystoiminnan, koulutuksen, palveluiden ja liikenne- ja verkkoyhteyksien rinnalla tärkeitä asioita ovat aktiiviset asukkaat, harrastustoiminta, elävät kylät ja keskustat sekä alueen positiivinen mielikuva.

Vuonna 2017 Pohjois-Karjalan Järjestöasiain neuvottelukunta JANE nosti esille yhdistystoimintaa Pohjois-Karjalassa ja sen merkitystä ja arvoa hyvinvoinnin ja elinvoiman lähteenä muun muassa JANEn kuntavaalikampanjassa.

Lopulta hyvinvointi ja elinvoima konkretisoituvat parhaiten esimerkkien kautta. Katsotaanpa seuraavaksi, mitä yhdistykset tarjoavat esimerkkiajanjaksolla. Touko-kesäkuussa Pohjois-Karjalassa tapahtuu.

Valtimon Kehittäjät yhteistyökumppaneineen haastavat alueen toimijoita osallistumaan Liiku luonnossa -kampanjaan. Mannerheimin Lastensuojeluliiton Nurmeksen yhdistys järjestää rotinakahvit joulukuun 2017 ja kesäkuun 2018 välillä syntyneiden lasten perheille ja heidän läheisilleen. Lieksan Eläkkeensaajat ja Lieksan Seudun Eläkeläiset järjestävät yhteisen kesäretken. Juuka jatsaa -musiikkifestivaali rikastuttaa maakunnan kulttuurielämää. Liperin Taimi ry:n yleisurheilu hakee kesän ajaksi kahta nuorta kesätyöntekijää Leader-hanketuella. Outokummun paikallis-JANE järjestää Outokummun kaupungin kanssa yhteistyössä Siun sote -kuntalaisinfon. Kontiolahden Urheilijat järjestää Jaama Run -polkujuoksutapahtuman.  Polvijärvellä Höytiäisen Kalakerho järjestää uistelukilpailun.

Joensuussa Enossa Louhiojan kyläyhdistys siivoaa kylänraitit kuntoon kyläläisten ja koululaisten yhteisessä siivouspäivässä, Pyhäselän järjestöillan yhteenvedossa saadaan kymmeniä yhdistysten organisoimia tapahtumia alueella ja Siltakadulla Joensuun seudun monikulttuurisuusyhdistys järjestää suomen kielen kesäkurssia. Ilomantsin Sydänyhdistys vie palvelukeskuksen asukkaita ulkoilemaan. Kiteellä Puhoksen Martoissa keskustellaan villiyrteistä ja kesäpuutarhasta virtuaalimarttaillassa. Rääkkylän 4H-yhdistys järjestää lapsille kesäleiritoimintaa. Tohmajärven Teatteriyhdistys valmistautuu teatterikesään.

Näin kesän kynnyksellä en malta olla kannustamatta kaikkia pieneen kotitehtävään. Nauttiessa tulevan suven tapahtumista, oman asuinalueen yhteisöllisestä kesätempauksesta tai toiminnasta voi hetken pohtia, miten ne ovat syntyneet. Jos kotitehtävä unohtui kesätapahtumia kiertäessä, kerkeää tämän kotitehtävän tekemään myös syksyn tullessa, etsiessä mielekästä toimintaa ja tekemistä itselle ja läheisilleen. Usein yhdistyksistä löytyvät myös tuki, neuvoja sekä saman kokemuksen jakaneita ihmisiä elämän käännekohdissa tai arjen haasteissa, silloin kun sitä eniten tarvitsee.

Aktiivinen yhdistystoiminta tarvitsee mahdollistajia. Yhteiset kokoontumispaikat ja tilat erilaisten tapahtumien ja toimintojen ylläpitämiseksi ovat niin kaupungissa kuin maaseudulla yksi keskeinen toimintaedellytys. Tuki auttaa keskittymään itse tekemiseen, joka on yhdistysten perustehtävä. Tarvitaan myös verkostonkutojia, jotka tuovat toimijoita yhteen ja hakevat uusia avauksia sekä mahdollistavat toimintaa ja yhdessä tekemistä. Yhdistysten asiantuntemusta kannattaa hyödyntää palveluita ja toimintoja kehitettäessä.

Yhdistykset tuovat Pohjois-Karjalan maakuntaan 21 584 neliökilometrin alueelle hyvinvointia ja elinvoimaa. Halutessamme aktiivinen yhdistys- ja kansalaistoiminta sekä osallisuus ovat vielä vahvemmin myös alueemme merkittävä vetovoimatekijä ja identiteetin luoja.

Hanna Kääriäinen, järjestökehittäjä, Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistys ry

Esimerkit yhdistystoiminnasta on kerätty mm. Jelli-järjestötietopalvelusta, Karjaisen menoinfosta sekä yhdistyksien omilta verkko- ja sosiaalisen median sivuilta.