Ilosaarirock on iätön riemu

Ennen tämän kesän Ilosaarirockia kuului harmistunutta murinaa siitä, ettei eläkeläisille ollut entiseen tapaan enää tarjolla ilmaislippuja. Joitakin vuosia sitten ilmaisen eläkeläislipun ikäraja oli 60 vuotta. Viime vuonna yli 65-vuotiaat pääsivät ilmaislipulla rokkaamaan päiväksi.

Toriparlamentit kyselivät, mistä tämä eläkeläisten etujen järkyttävä leikkaaminen johtuu, onko tämä ikäsyrjintää. No, ei siitä ehkä kuitenkaan ole kyse. Meitä eläkeikäisiä rokkaajia alkaa vaan olla niin mahdottoman paljon. Ikää on mittariin kertynyt, mutta jalka vipattaisi vielä rokin ja räpin tahtiin.   

Tilanne ei ollut kuitenkaan niin paha kuin ensin luulimme. Samalla kun eläkeläisten ilmaisliput jäivät ainakin toistaiseksi historiaan, Joensuun Popmuusikot ry:llä oli takataskussaan uusi ikäystävällinen ele.

Popmuusikot ja Ilosaarirock tukivat Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistyksen etsivää vanhustyötä lahjoittamalla tarkoitukseen muun muassa tämän vuoden festivaalin akkreditointimaksut. Lahjoituksella tuetaan yksinäisiä ikäihmisiä, jotka kaipaavat elämäänsä sosiaalisia kontakteja ja mielekästä tekemistä.

Tämän lisäksi Ilosaarirock lahjoitti ilmaislippuja jaettavaksi etsivän vanhustyön kautta. Ilmaislippuja jaettiin ikäihmisten kanssa työtä tekevien tahojen, esimerkiksi järjestöjen, seurakunnan ja Siun soten kautta. Tarkoituksena oli tavoittaa ikäihmisiä, jotka liian usein jäävät syrjään eivätkä ehkä tiedäkään tarjolla olevista eduista.

Kaiken kaikkiaan lippuja oli jaossa noin 150 kappaletta. Osansa niistä sai Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistyksen Ikämieshankkeen IKAROKSEN Velmut-ryhmä. Suurin osa heistä osallistui rokkiin ensimmäistä kertaa. Mieli oli muikea, kun kädessä oli kutsuvierasranneke ja mukana evästä ja lämmintä vaatetta. Ensimmäinen keikka, jolle Velmut suunnistivat, oli Ville Valo ja Agents. Sitä ennen oli ehditty kiertää rokkialue, pyöräyttää onnenpyörää, voittaa aurinkolasit, ottaa tatuoinnit ja päästä moniin yhteiskuviin nuorison kanssa. Kaikki eivät vetäneet ensimmäistä päivää pilkkuun asti, koska piti jaksaa vielä kaksi päivää. 

Poppareiden hyvää tekevä ikäystävällinen ele on tärkeä viesti koko ikääntyvälle yhteiskunnalle. Nuoret ja vanhat sopivat hyvin samaan tilaisuuteen. Monien festivaalien ohjelmisto saattaa helposti kiinnostaa koko perhettä ja useampi sukupolvi voi fanittaa samaa esiintyjää.

Muistan yhä sydämessä läikähtäneen ilon, kun pari vuotta sitten Ilosaarirockissa esiintyi Ultra Bra. Yleisön ikähaitari oli silmämääräisesti arvioiden 10–75 vuotta. Lähes kaikki osasivat laulujen sanat ulkoa ja lauloivat yhdessä suurella tunteella. Tällaiset kokemukset jos mitkä yhdistävät eri-ikäisiä ihmisiä, vahvistavat yhteenkuuluvuutta ja luovat ikäystävällistä asennetta yhteiskuntaan.

Hyvän tapahtuman merkki on se, että eri-ikäiset ihmiset ja monet sukupolvet voivat viihtyä siellä yhdessä. Ilosaarirock on sellainen tapahtuma. Rokki-ikä on koko ikä!

Arja Jämsén
Kirjoittaja on tietokirjailija ja eläkeläinen ja Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistyksen hallituksen jäsen