Onko vastuullinen rahapelaaminen mahdollista?

Kevään tulon tietää myös siitä, että kotona tv-ruudulla alkaa tulvia pyöräilyä Eurosportin lähetyksinä. Mainostaukoja on paljon ja tauot ovat täynnä aggressiivista pelimarkkinointia. Onni on käden ulottuvilla ja edellyttää vain pieniä pelaamisen toimia.

Veikkauksen ja ennen Raha-automaattiyhdistyksen mainontaan tottuneelle ulkomaisten pelifirmojen tyyli tuntuu vieraalta ja toiminta rahastukselta. Suomalainen on ajatellut, että Raha-automaattiyhdistys tukee aidosti kansanterveyttä ja Veikkauksen tuella mahdollistetaan liikuntaa ja kulttuuria laajoille kansanryhmille. Ulkomaisten pelifirmojen markkinointi saa ajattelemaan toisin.

Onko jokin muuttunut kun Raha-automaattiyhdistys, Veikkaus ja raviurheilua pyörittänyt Finntoto yhdistyivät uudeksi Veikkaukseksi? Veikkauksella on yhä Suomella monopoliasema. Kansainvälinen verkkopelaaminen on kuitenkin mahdollista ja verkkopelien kehittyessä kilpailu pelaajista on koventunut.

Mediassa kirjoitetaan yhä enemmän pelaamisen ongelmista. Eri selvitysten mukaan peliongelmista kärsivien suhteellinen osuus pelaajista ei ole kasvanut vaan on pysynyt jo vuosia alle kolmessa prosentissa. Ongelmapelaamiseen on kuitenkin syytä suhtautua vakavasti.

Huolta on nostanut se, että kaupoissa sijaitsevat peliautomaatit houkuttelevat pienituloisia ja muutoinkin haavoittuvassa asemassa olevia ihmisryhmiä pelaamisen äärelle. On kysytty rahoitetaanko kansanterveyttä ja kulttuuria köyhien rahoilla.

Peliongelmiin liittyy usein päihteitä, mielenterveyden haasteita ja velkaantumista, jos pelaamista rahoitetaan pikavipeillä. Veikkaus on ilmoittanut muuttavansa kaikki fyysiset automaatit tulevina vuosina tunnistusta vaativiksi. Tämä on iso investointi, mutta tuo rajoituksia pelaamiseen. Veikkauksen verkkopelaamisessa pelaaja joutuukin jo asettamaan itselleen hyväksyttävän pelaamisen rajat.

Suomessa Veikkauksen monopolilla on tällä hetkellä laaja parlamentaarinen tuki. Veikkauksen tuotoilla rahoitetaan järjestöjen toimintaa eri puolella Suomea. Veikkauksen kautta rahoitettuja järjestöjä kutsutaan edunsaajiksi ja tällä hetkellä on esitetty myös kritiikkiä siitä, että edunsaajat vaikenevat peliongelmista.

Pohjois-Karjalaan ohjautuu pelkästään sosiaali- ja terveysalan järjestöjen toimintaan Veikkauksen tuottoja tänä vuonna yli 9 milj €. Näillä tuotoilla tuetaan laajasti eri tavoin haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten arkea ja selviytymistä, kehitetään ja vaikutetaan. Olen yrittänyt kuvitella Pohjois-Karjalaa ilman järjestökenttää tai järjestökenttää, joka yrittäisi toimia pelkästään varainkeruun, hyväntekeväisyyden tai kuntien tuella. Suuri osa tämän hetken toiminnoista romahtaisi tai muuttuisi sattumanvaraiseksi. Tämä näkyisi syvästi ihmisten arjessa.

Veikkaus-tyyppisen monopolin selkeä etu on se, että monissa maissa pelaamiseen liittyvä rikollisuus on vähäistä, kun pelaaminen on valtion valvonnassa. Veikkauksen kautta järjestöille tuleva resurssi haetaan myös avoimessa ja läpinäkyvässä prosessissa, joka perustuu suomalaiseen lainsäädäntöön ja jota seurataan ja valvotaan.

Monopoli itsessään ei ratkaise peliongelmaa tulevista rajoituksista huolimatta. Peliongelmaisiksi eri syistä ajautuneita auttaa moni järjestö – ja moni juuri Veikkauksen tuella. Eduskuntavaalien alla on syytä haastaa ehdokkaita miettimään monipuolisesti keinoja, joilla parannetaan pienituloisten ihmisten asiaa.  Päihde- ja mielenterveysongelmien ehkäisyyn tarvitaan järeämpiä keinoja ja pikavippien ottamisen rajoittamiseksi lainsäädäntöä tulee uudistaa.  Pelaamista ei voida kieltää, mutta ihmisten arvokasta elämää voidaan turvata monin tavoin.

Elina Pajula

kirjoittaja toimii Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistys ry:n toiminnanjohtajana ja on Veikkauksen hallintoneuvoston jäsen