Kuka kuuntelee leipäjonojen köyhää?

Miksi niin monet tarvitsevat edelleen ruoka-apua?  Tätä kysyimme 21.9.2020 valtakunnallisesti 11:ssä Kuka kuuntelee leipäjonojen köyhää? – tilaisuudessa eri puolilla Suomea.  Joensuussa tilaisuus järjestettiin Rantakylässä ViaDia-keskuksessa ja sen järjestivät yhteistyössä ViaDia Joensuu ry, Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistys ry, Joensuun Siniristi ry, Pohjois-Karjalan työttömien yhdistysten toimintajärjestö ry ja Joensuun ev.lut seurakuntayhtymä.

Kuka kuuntelee leipäjonojen köyhää? – tilaisuuksien avulla tuotiin näkyväksi ja kuuluvaksi, miksi niin monet tarvitsevat ruoka-apua edelleen. Tilaisuuksissa pääosassa ruoka-apukeskustelussa olivat sitä hakevat ja apua päivittäin jakavat. Joensuun tilaisuutta varten kerättiin järjestöjen ja seurakunnan yhteistyönä ruoka-avun hakijoiden kokemuksia ruoka-avun hakemiseen johtaneista syistä ja ruoka-avun hakemisesta. Näistä kokemuksista koostettiin kolme erillistä videota. Tilaisuudessa paikan päällä rohkeasti omia kokemuksiaan olivat jakamassa Matti Heittokangas, Jani Nevalainen ja Sanna Ronkainen.

Ruoka-avun hakijoiden kokemuksia: diat
Ruoka-avun hakijoiden kokemuksia: video 1, video 2, video 3
Ruoka-aputyön tilanne Joensuussa

Joensuun tilaisuudessa oli alueen päättäjiä ja viranhaltijoita keskustelemassa aiheesta yhdessä ruoka-avun hakijoiden ja ruoka-aputyöntekijöiden kanssa. Paneelikeskusteluun osallistuivat ministeri Krista Mikkonen (vihr) ja kansanedustaja Merja Mäkisalo-Roponen (SDP), Joensuun kaupungin hyvinvointijohtaja Riitta Huurinainen, Siun soten johtava sosiaalityöntekijä Johanna Turunen, Siun soten valtuuston edustaja Eija Virkkala, kokemusasiantuntija Sanna Ronkainen sekä ViaDia Joensuun toiminnanjohtaja Kirsti Kurki. Paneelia juonsi Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistys ry:n toiminnanjohtaja Elina Pajula.

Kuka kuuntelee leipäjonojen köyhää? -tilaisuuksien taustalla on valtakunnallinen Kuka kuuntelee köyhää? -verkosto, jonka tarkoituksena on synnyttää keskustelua köyhyydestä ja esittää konkreettisia ehdotuksia köyhyyden vähentämiseksi.

Uutisia tilaisuudesta:

Korona kasvatti leipäjonoja, Yle 21.9.2020
”Ruoka-apu auttaa hoitamaan laskut” Karjalainen 26.9.

Kuvat: Juha Myller ja Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistys ry