Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA ehdottaa 1.12.2023 julkaisemassaan avustusehdotuksessa Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistykselle avustusta OLKA-toiminnan käynnistämiseksi Pohjois-Karjalassa vuosina 2024-2026. STM vahvistaa avustusehdotuksen tammi-helmikuussa 2024.
OLKA-toimintamalli on sairaalan ja järjestöjen kumppanuustoimintamalli. OLKA-toiminta tuo järjestöt entistä näkyvämmin Pohjois-Karjalan keskussairaalaan. OLKAa pilotoidaan myös hyvinvointialueen soteasemilla, jotta toiminnan piiriin saadaan vapaaehtoistoimijoita ja asukkaita kattavammin eri puolilla maakuntaa.
OLKA-toiminnan tavoitteena on
- tarjota potilaille ja heidän läheisilleen kiireetöntä kohtaamista sekä antaa tukea sairauteen sopeutumisessa
- antaa vapaaehtoisille mahdollisuus auttaa, saada uusia ystäviä ja hyvän tekemisen myötä hyvinvointia myös itselleen
- antaa ammattilaisille tietoa järjestöjen palveluista
- tarjota järjestöille tapa toimia lähellä potilasta
Valtakunnallista OLKA-verkostoa johtavat yhteistyössä HyTe ry ja HUS-yhtymä. Verkosto vastaa yhteisesti toimintamallin kehittämisestä. Jokaisella alueella on koordinoiva järjestö ja hyvinvointialue yhteistyössä toteuttamassa paikallista OLKA-toimintaa. STEA tukee järjestöjä OLKA-toiminnan koordinoinnissa. OLKA-toiminnan sisällön tuottavat järjestöt, hyvinvointialueen erikoissairaanhoito ja perusterveydenhuolto sekä vapaaehtoiset eri puolilla Suomea.
Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistys on alueellinen verkostojärjestö, jolla on strateginen kumppanuussopimus hyvinvointialueen kanssa. Yhdistys koordinoi OLKA-toimintaa yhteistyössä hyvinvointialueen ja yhteistyöverkoston kanssa. Järjestöt kutsutaan koolle vuoden 2024 alkupuolella toiminnan käynnistämiseksi Pohjois-Karjalassa.
Lisätietoja OLKAsta 2.1.2024 alkaen
OLKA-koordinaattori Leena Virratvuori, leena.virratvuori@pksotu.fi, p. p. 050 357 0784
OLKA vapaaehtoistoiminnan kehittäjä Hanna Kääriäinen hanna.kaariainen@pksotu.fi, p. 044 7152060
Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistys ry www.pksotu.fi.