Palkkatukityöllistämisestä hyötyy niin yhdistys kuin työllistettykin

Yhdistykset ympäri Pohjois-Karjalaa työllistävät palkkatuella joka vuosi merkittävän määrän työttömiä työnhakijoita erilaisiin tehtäviin. Vuoden 2023 palkkatukiuudistus odottaa vielä tuloaan, mutta muutoksia on tiedossa ja ne vaikuttavat monien yhdistysten työllistämiseen. Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistyksen Koitto-järjestötyöllistämisen tukipalvelut tukevat yhdistyksiä palkkatukityöllistämisessä. Yksi Koiton palveluita käyttävä yhdistys on Pohjois-Karjalan Muisti ry, jonka ajatuksia ja kokemuksia palkkatukityöllistämisestä avataan tässä blogissa.

Pohjois-Karjalan Muisti ry:llä palkkatukityöllistämistä on tehty jo vuosikymmeniä. Aluksi työllistämistä lähdettiin rohkeasti tekemään itse, jolloin selvittelyä ja perehtymistä oli paljon. Nykyään he hyödyntävät Koitto-järjestötyöllistämisen tukipalveluita, joka mahdollistaa sen, että työllistämisen kiemurat eivät vie aikaa varsinaiselta työltä muistisairaiden ihmisten hyväksi. ”Kyllähän se tuki työllistämiseen liittyen on tosi merkittävä. Työllistämiskuviot muuttuvat jatkuvasti, vaikka perusasiat säilyvät samana. Käytännössä hakeminen ja selvittäminen on kuitenkin osittain sellaista, mihin tarvitsee asiantuntemusta. Ja jos tulee jotain pulmia työllistetyn työssä oloon, niin kyllähän sitä siinä on aika yksinäinen, jos ei olisi tahoa, jonka kanssa voi miettiä, jakaa ja mitoittaa työtehtäviä”, kertoo toiminnanjohtaja Leena Knuuttila.

Muistilla on vuodesta toiseen työllistetty palkkatuella, koska Leenan mukaan se tuo lisäarvoa muistisairautta sairastaville. Palkkatukityöllistetyt ovat niitä, jotka jakavat heidän kanssaan arkea ja pääsevät usein lähimmäksi näitä ihmisiä. Palkkatukityöllistetyille työ on taas tarjonnut mahdollisuuden tehdä merkityksellistä työtä, kasvattaa varmuutta ja uskoa siihen, että työelämässä pärjää, ja moni työllistetty on saanut innostusta opiskella alalle tai täydentää aiempia opintojaan.

Muistilla kohta vuoden palkkatuella työskennellyt Tanjakin kertoi, että hän on työstä saanut lisäeväitä tulevaisuuteen. ”Lähihoitajan opintojen työharjoitteluista vuodeosastoilta oppi tilanteista, kun muistisairautta on jo pitkään sairastettu. Kyllä tässä työskennellessä on oppinut siitä alkuajasta ja miten erilaisesti se muistisairaus näyttäytyy. Se on tuonut oppia tuleviin kohtaamisiin. Vuodessa on tapahtunut niin paljon. Olen saanut monipuolisesti koulutusta, olla ryhmissä ja myös ihmisten kotona. Ei voi ainakaan sanoa, että olisi jotenkin yksipuolista tai tylsää.”

Leena kertoo palkkatukityöllistämisen olevan monella tapaa palkitsevaa yhdistykselle. Lisäkäsien lisäksi päästään usein iloitsemaan siitä, kun nähdään työllistetyn eteenpäin menoa, itsevarmuuden kasvua tai tulevaisuuden näkymien selkiytymistä. ”Tätä työtä tehdään tavallisen ihmisen taidoilla. Jokainen työntekijä tuo tullessaan jotain.” Leena näkee rikkaudeksi sen, että työllistämisessä katsotaan mitä osaamista ja kiinnostuksen kohteita työllistetyllä on ja lähdetään siitä ikään kuin luomaan sopiva työtehtävä. Toki joissakin yhdistyksissä työnkuvat voivat olla hyvinkin tarkkaan ennakkoon mietittyjä ja rajattuja.

Kannustuksen sanana työllistämistä harkitseville yhdistystoimijoille Leena sanoo: ”Palkkatukityöntekijän palkkaamiseen ja työsuhteen aloittamiseen liittyviin asioihin saa apua. Ei tarvitse itse osata sitä työllistämistä. Meilläkin yhdistyksessä on eri ammattilaisia ja opiskelijoita. Jos on jokin yhteisö, niin miksi siellä ei voisi olla mukana palkkatukityöntekijätkin. Ihmiset ovat niin monista syistä tilanteessa, etteivät pääse työllistymään. Välillä tulee lapsia ja työelämää jää monta vuotta väliin. Tai tulee jokin terveyteen liittyvä juttu tai muu mihin ei itse pysty vaikuttamaan. Takaisin työllistyminen voi olla vaikeaa.”

Myös Tanja uskoo, että työnhakijoissa olisi eri aloilta paljon ammattitaitoisia ihmisiä, joita yhdistykset voisivat hyödyntää. ”Varmasti on sellaisia tekijöitä, jotka voivat kaivata rohkaisua työllisyyteen ja tulevaisuuteen.” Leena kokee, että palkkatukijakso voi olla merkittävä askel takaisin työelämään siirryttäessä. Ja samalla tekijät tuovat uutta intoa ja ajatuksia yhdistyksiin. Koitto auttaa monipuolisesti työllistämisessä työntekijän etsinnästä palkanlaskentaan saakka.

Suvi Tahvanainen
työhönvalmentaja
Tuike-hanke ja Koitto-palvelut / Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistys ry